01.02.19

Suport a les mesures del Pacte d’Estat contra la Violència Masclista per part del grup Entesa de la Diputació de Barcelona.

La moció presentada pel grup del PSC va ser aprovada amb l’abstenció del PP i la CUP.

Mesures contra la violència masclista moció Psc, intervenció Laura Pérez ple gener 2019 Diba

El grup d’Entesa no va voler entrar en la redacció del text de la moció  que idealitza el sistema de protecció de les víctimes de violència masclista. La llei del 2004 va ser una llei pionera, però 14 anys desprès s’ha quedat enrere.

I més si contemplem la nostra llei catalana que ens atorga un marc molt més integral sobre la violència masclista que supera el marc de la parella o exparella.

Creiem que ha estat un pacte institucional i de despatx, on els col·lectius feministes no han participat, no han estat en el procés, per això no podem estar d’acord en que sigui amb consens social, sinó un consens institucional.

Estem d’acord a expressar el nostre rebuig a posicionaments polítics que propugnin l’eliminació o menyspreu de les mesures de protecció a les dones enfront de la violència masclista, així com el drama social i les conseqüències que té per a les víctimes o el rebuig a acords d'acord, explícit o implícit, amb formacions que plantegen la supressió o reducció de les mesures de protecció de les dones, és a dir a qualsevol posició que banalitzi i qüestioni la violència masclista, i als darrers mesos aquests posicionaments tenen dos noms propis: PP i VOX i el debat generat a les negociacions de govern a Andalusia. Veient l’esmena de Cs, sembla que se senten al·ludits amb l’acord i fan una proposta extemporània i aliena al debat.

Hem de dir que la violència contra les dones és l'expressió més brutal de la desigualtat existent entre homes i dones.  Una societat en la qual les dones som violentades, i inclús ens maten, no és un problema conjuntural. És la dramàtica conseqüència d'un injust sistema patriarcal que traspua en els vincles de jerarquies de poder que són la base de la violència masclista i que devaluen tot el que té relació amb el reconeixement de les dones.

Fa temps que diem “vives ens volem” i això no vol dir parlar de relacions verinoses; significa ser conscients que la societat està fonamentada en relacions de poder, que aquest problema es diu patriarcat, que travessa al conjunt de societat, que si hem de dir que ens volem vives és perquè la nostra ciutadania no és encara de ple dret, perquè les nostres vides no estan sent lliures.