28.09.18

El Ple de la Diputació de Barcelona aprova la moció de l’Entesa que commemora el 80è aniversari del comiat de les brigades internacionals.

La moció ha estat presentada per ’Entesa amb l’adhesió d’ERC i PSC. Només el PP ha estat l’únic que ha votat en contra.

80è aniversari comiat brigades internacionals Moció Entesa Intervenció Arnau Funes Ple setembre 2018

L’objectiu de la moció presentada, era retre un homenatge 80 anys després a aquells 35.000 homes i dones de 53 països diferents, que agrupats en les Brigades Internacionals, van acudir a Espanya en suport del govern de la II República. Mai en la història s'ha produït un cas tan extraordinari de solidaritat internacional. Aquelles persones van venir disposats a donar la seva vida per ajudar al poble espanyol els drets i llibertats dels quals estaven amenaçades pel feixisme espanyol i europeu. Més de 9.000 d'ells van deixar les seves vides en els camps d'Espanya.

L'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, així com organitzacions dedicades a la divulgació de la memòria de les Brigades Internacionals, contribuiran a promoure la difusió d'aquest esdeveniment històric del qual la ciutat de Barcelona va ser protagonista i n’estem convençuts i convençudes que la Diputació de Barcelona té el deure també de divulgar amb orgull l'experiència, vestigis, i relats que ens van llegar els i les brigadistes i els que els van acollir i van conviure amb ells.

L’Amical esta preparant un conjunt d’actes, commemoracions, seminaris internacionals, activitats teatrals, projeccions de documentals i cinema, inauguracions de plaques tant a Barcelona com a altres ciutats de Catalunya i de la demarcació de Barcelona com Mataró i Castelldefels.

Per això la moció vol donar suport a les iniciatives de celebració del 80è aniversari del comiat de Barcelona de les Brigades Internacionals, amb diverses activitats aquesta tardor, així com per treballar per la defensa i difusió del llegat de les  Brigades Internacionals de lluita contra el feixisme i la recuperació de les restes dels i les brigadistes morts a Catalunya.

Des de l’Entesa reivindiquem un cop més la necessitat que la Diputació creï un servei que desenvolupi polítiques públiques de memòria democràtica i que se n’ocupi de l'estudi i la recuperació dels valors democràtics del passat recent.