29.05.17

S’aprova la moció de l’Entesa que denunciava la cosificació de les dones en esdeveniments públics al Ple de la Diputació de Barcelona.

La moció s’ha aprovat amb els vots favorables de l’ENTESA, CiU, ERC, PSC, C,s i CUP i l’abstenció del PP.

Cosificació de les dones Moció Entesa Intervenció Laura Pérez Ple Diba Maig 2017

El Grup d’Entesa al Ple de Maig va denunciar la utilització, en múltiples esdeveniments esportius i culturals, del cos de les dones com a reclam per a captar l’atenció del públic i fomentar alhora determinats estereotips. Pensem que aquesta pràctica ha de ser eradicada, cal acabar amb el tracte  injust i denigrant amb les dones, deixant d’igualar-les a un objecte ornamental, deixant de cosificar-les i d’hipersexualitzar-les. Per Laura Pérez, diputada del Grup d’Entesa de las Diputació de Barcelona: “Des de les administracions hem de poder garantir que els drets laborals de les dones es posin en primer terme, així com la salut de les dones”

Demanem  l’establiment de condicions als convenis de subvenció i patrocini de la Diputació de Barcelona per evitar la utilització del cos de la dona com a reclam publicitari en els esdeveniments públics. Hem defensat la nostra proposta de resolució alertant sobre la pràctica molt estesa, en esdeveniments públics, culturals, esportius, turístics etc, d’utilitzar el cos de la dona com a simple objecte desvinculat del producte o event que es pretén promoure o desenvolupar, amb imatges associades a comportaments estereotipats i hipersexualitzats que degraden les dones i contribueixen a la seva cosificació. L’ENTESA hem recordat com al Torneig de Tennis Godó o els Grans Premis de Fórmula 1 i de Moto GP del Circuit de Catalunya, en els que la Diputació participa econòmicament, podem trobar dones de bellesa estereotipada, i que pateixen l’obligatorietat de dur un determinat vestuari. Hem finalitzat demanant que la Diputació inclogui en els convenis de cooperació i de patrocini d’esdeveniments en els que participa, clàusules que apostin per la eliminació dels estereotips; és a dir, que promoguin la paritat i la diversitat de cossos, d’edats, d’expressions de gènere i que puguin servir de referència per als ens locals de la demarcació.

La moció demana Incloure en els convenis de promoció, cooperació i de patrocini d’esdeveniments en els que participa la Diputació de Barcelona, clàusules d’obligat compliment que apostin per la eliminació dels estereotips; és a dir, que promoguin la paritat i la diversitat de cossos, d’edats, d’expressions de gènere, etc, complint rigorosament els drets laborals, el dret al treball en dignitat i amb garanties de salut.

Així com demana a  l’ Oficina de les Dones i LGTBI de l’Àrea d’atenció a les persones que té com a objectiu treballar per fer efectiva la igualtat real entre dones i homes en tots els àmbits, eradicar la violència de gènere i canviar els estereotips encara latents en la nostra societat a realitzar el seguiment corresponent a l’aplicació de criteris del acord primer, amb l’emissió de l’informe o informes corresponents, dotant a aquest oficina dels recursos necessaris – humans i pressupostaris- per aquest fi puntual, així com augmentar aquests recursos progressivament i de manera estructural, per tal d’eradicar les pràctiques discriminatòries i les violències contra les dones que es reprodueixen visible i constantment a l’àmbit públic.