29.05.17

S’aprova la moció d’Entesa demanant el rebuig i combat de la corrupció

El Ple del mes de maig de la Diputació de Barcelona va aprovar demana donar suport a totes aquelles iniciatives legislatives per impulsar un canvi democràtic al govern de l'Estat espanyol i iniciar una etapa de regeneració democràtica

Rebuig corrupció Moció Entesa Intervenció Arnau Funes Ple Diba Maig 2017

A les darreres setmanes s'han donat a conèixer nous casos de corrupció en el marc de diverses investigacions judicials en curs des de fa algun temps. Es tracta d’extenses trames delictives que afecten múltiples representants públics, membres de partits polítics, i persones del mon empresarial, organitzades amb l'objectiu de sostraure recursos de les administracions públiques i utilitzar la seva posició en benefici propi o de tercers.

Cada dia coneixem més exemples que certifiquen la utilització de la Fiscalia a les ordres del govern de l’estat espanyol per impossibilitar les investigacions pels presumptes delictes contra l’administració.

La corrupció està vinculada a la manca d’ètica personal de corruptes i corruptors, però seria inexplicable sense l’hegemonia del poder econòmic i financer dels darrers anys que considerava la legislació laboral, social i ecològica una inconveniència i incomoditat per als negocis, on els governs successius eliminaven els mecanismes de control, rebaixaven les garanties d'interès social i desatenien els organismes reguladors. Per Arnau Funes, portaveu del Grup d’Entesa de la Diputació de Barcelona: “Hi ha la percepció que alguns governs han intentat evitar que tot allò que estava passant es pogués investigar i s’ha generat una alarma social, i per això aquesta moció que vol donar veu a la indignació social”.

La moció de l’Entesa planteja que ens trobem en una situació d’emergència democràtica i per tant és urgent fer fora els governs que emparen trames delictives i recuperar la independència de la justícia. És urgent prendre mesures que siguin ambicioses i integrals, incloent-hi els diferents camps i actors que poden contribuir a evitar que sorgeixin, però sobretot, cal obrir una nova etapa que canviï profundament el model social, econòmic i polític. Està en joc la credibilitat de la mateixa democràcia.

A la vegada Insta al conjunt de les institucions i a les forces polítiques que hi son representades, a prendre les iniciatives polítiques i legislatives adients per combatre i evitar els comportaments corruptes, entre altres: dotar de més recursos i capacitats als organismes de control (com el Tribunal de Comptes o la inspecció d'hisenda), el reforçament de la justícia, un combat específic i integral contra la corrupció urbanística, exigir compromisos concrets de transparència i ètica als representants públics, limitar i controlar el finançament dels partits polítics, i ampliar els mecanismes de participació, seguiment i control ciutadà de les decisions públiques.