28.02.17

A proposta de l’Entesa, la Diputació de Barcelona s’adhereix al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum

L’Entesa ha presentat proposta de moció al Ple de febrer de la Diputació de Barcelona per a l’adhesió al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum. Una proposta que ha prosperat amb els vots favorables de l’ENTESA, CiU i ERC. PSC, C’s i PP hi ha votat en contra i la CUP s’ha abstingut.

Adhesió al manifest pel Pacte Nacional pel Referendum intervenció moció Jaume Asens Ple febrer 2017

El Pacte Nacional pel Referèndum neix de la voluntat de més de 80 persones representants de partits polítics, entitats, sindicats, governs locals, agents econòmics i diverses organitzacions socials per aconseguir un Referèndum sobre quina ha de ser la relació entre Catalunya i Espanya i de buscar també suports fora del país. Un Referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual sigui políticament vinculant i efectiu.

Al Ple l’Entesa ha subratllat que el Referèndum ha de ser una eina inclusiva, que permeti la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol, de manera que haurà de propiciar que tothom se senti cridat a participar-hi. Tanmateix  l’actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional com Rubio Llorente o Pérez Royo, permet la realització d’un Referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat. Una possibilitat que no s’ha obert fins ara per manca de voluntat política dels Governs d’Espanya.

El diputat de l’Entesa Jaume Asens ha manifestat que “no es pot coartar apel·lant a la por, han passat moltes coses (....). Ens volen callats de braços creuats imposar per la força el silenci i la resignació. (...) Exercir la sobirania és irrenunciable”. I ha recordat les paraules del dirigent socialista Josep Pallach “cap ciutadà no és lliure si el poble no és lliure”.