14.03.17

El Món Local en defensa de les Escoles Bressol Municipals.

El passat divendres 10 de març es va mantenir una reunió de treball amb els Grups Socialista i Catalunya si que es pot del Parlament, els Grups del PSC i l'Entesa a la Diputació, i una part de les alcaldies que van denunciar la Generalitat per l'impagament de les Escoles Bressol Municipals el 2014.

A continuació es va fer una roda de premsa dels ajuntaments que van posar contenciós conjunt contra la Generalitat per les Escoles Bressol, per denunciar l’impagament, a més de demanar al Govern que mantingui l’esmena al pressupostos del 2017 que l’obliga a pagar 1.600 euros per plaça de preescolar pública, i a la vegada denunciar que la partida per les Escoles Bressol del 2012, 2013 i 2014 es va gastar en les Escoles concertades i en d'altres inversions.

Des de 2012 els Ajuntaments han deixat de rebre els 1600€ per plaça a l'any que estaven acordats i, com es comprova en el document que hem rebut, la Generalitat ha destinat bona part dels recursos als concerts educatius amb centres privats. Per Arnau Funes portaveu del Grup d’Entesa de la Diputació de Barcelona “El que s’està demostrant amb aquest traspàs  de fons entre partides pressupostàries és que la Generalitat en momentsnde crisi va anteposar i va prioritzar la seva lleialtat a unes empreses privades i ordres religioses, les que gestionen la majoria de les Escoles concertades, per davant de la seva lleialtat amb els ajuntaments, amb els quals també tenien un compromís signat”.

La Generalitat ha abandonat l'educació infantil de petita infància i ha forçat als Ajuntaments a fer-se'n càrrec en solitari. Joan Coscubiela portaveu de Catalunya si que és pot al Parlament de Catalunya “ha retret al govern el maltractament cap als ajuntaments quant a l’etapa educativa de 0 a 3 anys, en opinar que no assumeix la seva responsabilitat i trasllada la càrrega i les despeses als ajuntaments. Una etapa clau per l'educació de les persones i una oferta que ajuda també a la conciliació familiar es entesa pels governs de Catalunya com assistencial, afavorint alhora la segregació i l'elitisme. Així, cada cop és més difícil afavorir la tarificació social en les Escoles Bressol i facilitar-ne l'accés dels infants de les famílies més vulnerables, per molt que la Diputació hi posi més recursos que mai per compensar el que no posen altres. Per Isabel García, alcaldessa de Santa Perpetua de la Mogoda i diputada del grup Entesa de la Diputació de Barcelona “la Generalitat ha incomplert els seus compromisos en aquesta matèria” i ha defensat que “qualsevol nen de 0 a 3 anys ha de poder accedir a aquesta etapa educativa. Una flagrant deslleialtat institucional de la Generalitat que oblida el Pacte Nacional per l'Educació fet amb Ajuntaments, mestres i famílies fa 10 anys, i incompleix la Llei d'Educació de Catalunya que tant diu defensar."