24.05.18

El Grup d’Entesa exigeix al Govern de la Diputació de Barcelona transparència absoluta i explicacions pel presumpte frau investigat a l’operació Estela.

El Grup d’ICV-EUiA ja va denunciar irregularitats en el repartiment i el destí de fons de cooperació al desenvolupament en el mandat 2011-2015 per un valor mínim de 2M€.

La macrooperació policial de dijous 24 de maig anomenada “Estela”, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció de Barcelona que ha afectat, entre d’altres a registres i inspeccions a la Diputació de Barcelona, per part de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia i la Fiscalia Anticorrupció, investiga un frau en subvencions en matèria de cooperació internacional a través de diferents entitats destinades a la cooperació internacional entre 2012 i 2015 per un valor mínim de dos milions d'euros. Tot i que l’actuació judicial es troba sota secret de sumari, algunes informacions apunten que hi ha almenys 22 detinguts entre els quals es troba el president de la Fundació CATmón Víctor Terradellas; l'exdirector de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, Jordi Castells; l'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares que a l’anterior mandat va ser Diputat de Relacions Internacionals i l'exalcalde de Martorell i expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, aquest darrer en llibertat amb càrrecs.

El grup d’ICV-EUIA de la Diputació de Barcelona en el mandat 2011-2015, període investigat, vam denunciar les interferències per part del Director de l’Àrea de Relacions Internacionals, Jordi Castells al personal tècnic en el repartiment de fons de la cooperació al desenvolupament i el destí de les mateixes a diferents entitats amb escassa o nul·la experiència i trajectòria en la cooperació al desenvolupament.

De fet una part important de treballadors i treballadores van denunciar pràctiques d’assetjament laboral i un clima de treball irrespirable i obstruccions a la seva tasca per part dels càrrecs directius.

Així el grup ICV-EUIA va demanar tots els expedients de les entitats beneficiàries mitjançant diferents interpel·lacions en els plens i les comissions informatives, fins i tot es va forçar una junta de portaveus extraordinària per demanar explicacions, sobre si s’havia complert la necessària transparència i publicitat, si van ser processos de concurrència competitiva o s’havien adjudicat de forma directa per sortejar el llindar màxim que permet la llei per a aquest tipus de contractes o si l’objectiu de la subvenció s’adequava amb l’activitat desenvolupada per l’entitat. Aquesta arbitrarietat en la concessió d’ajuts i en les sospites en la seva destinació es van reforçar amb l'informe elaborat per l'Agència de Salut Pública sobre Riscos laborals a la Direcció de Relacions Internacionals que descriu tot tipus de coaccions i pressions contra els tècnics que advertien sobre possibles irregularitats en el repartiment de fons de la cooperació al desenvolupament.

A la consulta d’expedients sol·licitada pel grup d’ICV-EUIA el 5 de juny de 2015 vam detectar quatre subvencions a diferents empreses, consultores i a la PIMEC, amb anomalies tècniques i comentaris contradictoris, expedients que coincideixen amb la reclamació que per via judicial va fer el Jutjat d’Instrucció núm 1 de Barcelona el 16 de desembre de 2016.

Finalment, la pressió política i sindical van forçar l'obertura formal d'una investigació interna que va concloure entre d’altres que la Direcció e Relacions Internacionals havia dispensat un tracte desigual al personal tècnic, constatava un clima professional de forta tensió, l’existència d’actuacions que podien atemptar a l’esfera intima i personal, organitzatives i de gestió dels recursos humans que van derivat en un clima laboral incorrecte des de meitat de 2014 i fins el maig del 2015. Per tant que existien elements per considerar que moltes de les situacions relatades pel personal tècnic, eren susceptibles abús.

 

El Director de Relacions Internacional va dimitir i va ser recol·locat a la Generalitat concretament al Departament de Governació.

Les sospites fundades sobre l’arbitrarietat i irregularitat en l’atorgament de subvencions així com l’assetjament laboral al personal de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona per part del nostre grup avui es veuen concretades en registres i detencions per presumptes delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions destinades a la cooperació internacional entre 2012 i 2015.

El Grup d’Entesa de la Diputació exigeix.

  • Absoluta transparència i explicacions polítiques per part del govern de la Diputació sobre els fets produïts en l’operació policial anomenada Estela
  • Revisió de tots els expedients administratius subjectes a les irregularitats denunciades i si s’escau l'obligació de reposar els diners ingressats irregularment.
  • Respecte a la presumpció d’innocència, però alhora una contundent resposta política per part del govern de la Diputació assumint les responsabilitats polítiques que s’escaiguin.
  • Una instrucció judicial ràpida i que permeti aclarir els fets per evitar posar en risc permanent l’actuació institucional de la Diputació de Barcelona.

Aquestes irregularitats que esdevenen pràctiques corruptes danyen la credibilitat de les institucions i de la política, atempten contra el patrimoni públic, soscavant les bases mateixes del sistema democràtic i provocant la desafecció ciutadana. En definitiva, aquestes pràctiques erosionen els principis d'una bona administració, falsegen la competència, i posen en perill l'estabilitat de les institucions democràtiques

Creiem que la Diputació de Barcelona ha de donar un pas endavant per dignificar la institució, situant-se al capdavant dels processos socials i polítics que avancin en democratitzar les institucions, donant suport a les causes judicials i rebutjant contundentment la corrupció. És la nostra obligació i és la nostra responsabilitat fomentar la cultura d’uns valors socials, ètics i democràtics i una institució íntegra, irreprotxable i honrada.