25.10.17

Entesa demana la gestió municipal dels pisos de la SAREB

El Grup d’Entesa de la Diputació de Barcelona ha presentat una moció a debatre al Ple de la Corporació del dijous 26 d’octubre per reclamar una gestió més social dels actius de la SAREB, l’anomenat “banc dolent” que va ser creat l’any 2012 per recollir els actius tòxics de bancs i caixes.

La moció denuncia que tot i que la SAREB gestiona més de 100.000 propietats i és un 45% pública -i l’altre 55% és de les entitats rescatades amb capital públic-, no s’ha establert cap norma sobre la gestió d’aquests actius, o sobre la conveniència de destinar els habitatges a algun tipus de finalitat social. És mes, la gestió desenvolupada fins el moment ha comportat la venda d’actius en condicions tant avantatjoses pels compradors que la SAREB acumula un dèficit d’explotació proper al 60.000 milions d’euros, que haurà de ser compensat amb recursos públics.

En la moció denucia que en comptes de garantir el dret a l'habitatge per a centenars de milers de persones que es troben al carrer o en situació de vulnerabilitat habitacional, l’únic objectiu de la SAREB és vendre els seus actius aconseguint el major benefici.

La moció demana al Ministeri d’Economia promoure els canvis necessaris a la SAREB perquè la seva missió inclogui també l’objectiu de col·laborar en les polítiques adreçades a garantir el dret a un habitatge digne i adequat. Per exemple es demana a la SAREB informar anualment als municipis i/o entitats supramunicipals i/o metropolitanes, sobre els habitatges que formen part dels seus actius, i a estudiar la transmissió d’una part del parc d’habitatges a mig termini, a aquestes institucions o als seus operadors públics d’habitatge.

En definitiva s’exigeix prioritzar la funció social de l’habitatge i alhora una territorialització de la gestió de la SAREB per fer-la més propera a la ciutadania.